Новини лікарні

Традиційні стусівські читання в читальні залі Вінницької ОУНБ ім.Тімірязєва

Традиційні стусівські читання в читальні залі Вінницької ОУНБ ім.Тімірязєва

«Світ міниться і проростає слово»

Василь Стус.

16 січня 2020 року в читальні залі Вінницької ОУНБ ім.Тімірязєва відбулися традиційні стусівські читання. Цьогоріч був обраний формат науково-практичної конференції «Слово поета: від земного до вічного» Директор просвітницького закладу пані Лариса Сеник здійснила сакральне дійство - запалила свічу пам'яті поета, промовила вступне слово. В ньому-акцент на актуальності творчої спадщини поета, прозаїка, перекладача, публіциста не тільки для стусознавства, але і для осягнення народом України величі «неповторного лицаря правди».

Науково-практичну частину конференції розпочала О.Каліструк, доктор історичних наук, професор ВДПУ ім.М.Коцюбинського виступом «Василь Стус - знайомство і пізнання особистості (за спогадами вузького кола). Її «деякі попередні зауваги» - це шанобливе доторкання до творчості «птаха піднебесного», Героя України, номінанта Нобелівської премії.

Промовець наголосила на вмінні поета поєднувати «тон переможця в спілкуванні з начальством і глибоку делікатність і лагідність» в спілкуванні з друзями, побратимами, рідними і близькими.

Кандидат філологічних наук з ДНУ ім.В.Стуса Ольга Пуніна доповіла за темою: «Оборонна система Василя Стуса: етика і творчий процес». Дослідник простежила як народжувався громадянин, дисидент, шістдесятник, правозахисник, як в'язень колимських поселень, мордовських таборів, тюремних карцерів «шліфував себе» нелюдськими муками і стоїчним терпінням. Пані Ольга, переконала, що духовним кредо для велета духу було: «бути собою, «бути інакшим», стояти над прірвою і творити».

Михайло Жилін - кандидат філологічних наук свою промову присвятив питанню польського стусознавства, яке представлене діячами колишньої «Солідарності» Владзімежем Мокрим, Пьотром Лозінські (останній автор польського самвидаву про нашого славетного земляка). Для них він - антирадянщик, сповідувач ліберальних цінностей, жертовний аскет. Стусознавець проаналізував підхід польського дослідника Богдана Гука, в якого своє бачення причин «невивчання» стусівського доробку в постсовєцьких країнах; не ввійшов до поп-культури, занадто складний, заздрощі братів по перу - поетів-конформістів.

Доповідачка Ніна Поляруш, кандидат філологічних наук, доцент ВДПУ ім.М.Коцюбинського презентувала результати свого дослідження: «Василь Стус в житті Михайлини Коцюбинської». Науковець вважає, що поет був моральною парадигмою для неї - лауреата Шевченківської премії, громадської діячки, яка «зберегла дух шістдесятництва». З повідомленням «Флористичні образи - символи України в поезії дисидентів» виступила кандитат філологічних наук Ірина Зелененька. Вінницька творча молодь і шанувальники творчості В.Стуса декламували поезії: «Мені здається, що живу не я...», «У цьому полі, синьому, як льон...», «Терпи, терпи - терпець тебе шліфує», «Вечірній сон. І спогади. І дощ», «Тільки тобою білий святиться світ...» Подільський камерний хор «Леонтович капелла» - кер.Ольга Бабошина, фолькльорний гурт «Свято» - кер. Надія Ляшко виконали музичні твори. Працівники відділів ОУНБ підготували книжкові виставки: «З голосу духовного вогню», «Я прийду на святвечір між люди», «Неповторний лицар правди».

Людмила Братаніч - бібліотекар КНП «ВОКЛ ім.М.І.Пирогова ВОР»

новини

Нам пишуть

Прийом спеціалістами поліклініки

+38 (063) 47-13-253