Новини лікарні

Ендопротезування скроневонижньощелепного суглобу (СНЩС) з використанням сучасних біоінженерних технологій

Ендопротезування скроневонижньощелепного суглобу (СНЩС) з використанням сучасних біоінженерних технологій

Унікальну для Вінничини операцію ендопротезування скроневонижньощелепного суглобу з використанням сучасних біоінженерних технологій провели у Вінницька обласна клінічна лікарня імені М. І. Пирогова.

Команда щелепно – лицевих хірургів ВОКЛ ім. М.І.Пирогова у складі Алексей Товстокорый та Олександр Кобяков виконали високотехнологічну операцію заміни (ендопротезування) скроневонижньощелепного суглобу пацієнту з посттравматичною деформацією та фіброзним анкілозом скроневонижньощелепного суглобу (СНЩС) після важкої травми обличчя.

Анкілоз СНЩС – зрощення між собою суглобових поверхонь і знерухомлення суглобу нижньої щелепи, що унеможливлює відкривання рота, утруднює прийом їжі, погіршує мову та дикцію, створює значний психологічний дискомфорт для пацієнта.

Picsart_23-12-27_09-53-47-769.jpg

Індивідуалізований ендопротез для повної заміни скроневонижньощелепного суглобу був виготовлений комбіновано з медичного титану (Ti6Al4V Grade 23) та ультрависокомолекулярного поліетилену (UHMWPE).

IMG_20231227_172333_672.jpg

Оперативне втручання з використанням даної конструкції є повністю прогнозованим за рахунок віртуального хірургічного планування операції, аналізу та оцінки фізичних характеристик імплантату в спеціалізованому програмному забезпеченні, використанні індивідуальних 3D - шаблонів, прототипуванню виробу та анатомічних 3D - моделей кісток обличчя пацієнта. Це дозволяє зберегти фізіологічну біомеханіку рухів щелеп, забезпечити довготривалість функціонування ендопротезу та уникнути багатьох ускладнень в післяопераційному періоді.

Picsart_23-12-27_12-43-43-792.jpg

Сучасна реконструктивна хірургія - це більше кібернетика, ніж мистецтво, поєднання послідовної і злагодженої співпраці хірургічної команди з біоінженером, сучасного обладнання та досвіду.

Щира подяка Благодійній організації IN UA - Програма допомоги постраждалим від війни в Україні за підтримку та допомогу в реалізації оперативного втручання.

новини

Нам пишуть

Прийом спеціалістами поліклініки

+38 (063) 47-13-253