Новини лікарні

Рятуватимемо пацієнтів від загрози раптової серцевої смерті на базі Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова.

Рятуватимемо пацієнтів від загрози раптової серцевої смерті на базі Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова.

Вперше на базі ВОКЛ ім. М.І.Пирогова, одна з найскладніших кардіохірургічних операцій у світі, операція Феррацці з приводу гіпертрофічної кардіоміопатії була успішно виконана командою спеціалістів Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова на чолі з доктором медичних наук, професором, членом – кореспондентом НАМН України - Руденко Костянтином Володимировичем, за участі фахівців ВОКЛ ім. М.І.Пирогова.

Гіпертрофічна кардіоміопатія є генетично детермінованим захворюванням серця, яке характеризується гіпертрофією (потовщенням) стінки лівого шлуночка та є причиною раптової серцевої смерті. Дана патологія зустрічається досить широко в Україні та світі (1 випадок на 500 чоловік) , проте часто залишається не діагностованою.

Операція Феррацці є одним з найважчих оперативних втручань в кардіохірургії, але водночас найбезпечнішим для пацієнта.

«Операція була направлена на сповільнення розвитку хвороби, зниження ризику раптової серцевої смерті і повернення пацієнтки до повноцінного життя. Оперативне втручання було проведено в умовах штучного кровообігу, за 50 хвилин ми виконали комплексну корекцію – зробили реконструкцію мітрального клапана і, так звану, міоектомію – забрали частину серцевого м`язу, яка заважала виходу крові з лівого шлуночка серця в аорту. Операція пройшла вдало», - зазначає Костянтин Володимирович Руденко.

Активне впровадження в практику хірургічного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії з метою профілактики раптової серцевої смерті - важливий крок в розвитку кардіохірургічної служби на базі ВОКЛ ім. М.І.Пирогова. Це дасть можливість надавати вчасно якісну медичну допомогу більшій кількості пацієнтів, зменшити ризик раптової серцевої смерті та повернути пацієнтів до активного життя.

Дякуємо колегам з Інституту серцево - судинної хірургії ім. М.І.Амосова, зокрема, директору Василю Лазоришинцю за підтримку, допомогу в опануванні та впровадженні нових кардіохірургічних методик в Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М.І.Пирогова.

новини

Нам пишуть

Прийом спеціалістами поліклініки

+38 (063) 47-13-253