Новини лікарні

Опублікована стаття у газеті "33 канал"

Опублікована стаття у газеті "33 канал"

Малотравматичні операції -це сучасна хірургія чи рекламний трюк?

Із засобів масової інформації відомо, що операції, які базуються на малоінвазивніих — малотравматичних методиках, мають перевагу у світовій практиці, однак цілком обґрунтованим стає запитання: «Малоінвазивна хірургія — це справді шанс на одужання, чи термін, яким маніпулюють для привернення пацієнтів?».

З цим питанням ми звернулись до завідувача Центром малоінвазивно ї хірургії Вінницької ОКЛ ім.М.І.Пирогова — Андрія Ошовського, кандидата медичних наук, хірурга вищої кваліфікаційної категорії.

«У загальній практиці часто доступ до органів для виконання процедури перевищує за травматичністю (розріз черевної стінки може сягнути 40-50 см) зміни, що відбуваються безпосередньо при втручанні. Малоінвазивні оперативні методики основані на одвічному бажанні хірургів знизити рівень агресії відносно організму пацієнта, тому такі операції проводяться спеціальним інструментарієм діаметром від 2 до 10 мм крізь шкірні рани, розмір яких дорівнює діаметру інструменту або крізь природні отвори під загальним знеболенням.

Використання апаратних комплексів із збільшенням зображення у 5-10 разів та його відтворення на екрані монітора у надчіткій якості з можливістю об'ємного моделювання дає змогу без занурення рук у порожнини отримати хірургу дані про особливості будови органів та тканин організму і виконати оперативне втручання без або з мінімальною крововтратою.

avt.jpg

Спеціалізоване устаткування, висококваліфіковані спеціалісти центру — все це надає можливість виконувати лікувальні процедури у повному обсязі в одній лікувальній установі. А ще, за потребою, можна розкладати лікувальний процес на етапи. Це значно зменшує травматичність операції і знижує ризики розвитку ускладнень.

Поясню. Наприклад, у Центр поступає хвора із гострим кам'яним холециститом, який ускладнений холедохолітіазом (камінець із міхура потрапив у печінкові протоки) та механічною жовтяницею. Супутньою патологією є дермоїдна кіста яєчника та невправима пупкова грижа. На першому етапі виконується ендоскопічне рентгенологічне дослідження жовчовивідних шляхів із вилученням конкременту і ліквідацією механічної жовтяниці. Другим етапом через 3-4 доби лапароскопічним доступом (крізь шкірні рани передньої черевної стінки завдовжки 5-10 мм) виконується холецистектомія (видалення жовчного міхура), кістектомія (видалення кісти яєчника) та після розсічення спайкового процесу проводиться грижепластика (вшивання пупкової грижі) із встановленням експланту (сітки).

Такий індивідуальний підхід до пацієнта з використанням малоінвазивних технологій дозволяє скоротити термін лікування у стаціонарі (від 1 до 3 діб), зменшити вірогідність розвитку ускладнень чи рецидивів хвороби, скоротити термін непрацездатності та забезпечити достатньо високий рівень життя після хірургічної корекції патологій.

Сучасні технології вимагають від хірурга універсальності, а пацієнту надають шанс отримати саме йому потрібне лікування. Так у випадку із наявністю пахової грижі у хірурга Центру є 4 способи для її усунення — ушити грижовий дефект крізь нашкірну рану, доповнити цю операцію встановленням сітки за Ліхтенштейном, усунути грижу та встановити сітку крізь порожнину очеревини за ТАРР, усунути грижу та встановити сітку між м'язами черевної стінки за ТЕР. Остаточне рішення буде прийняте лише під час операції, однак ми завжди схиляємось до малоінвазивних методик. Після них вже через 14 діб після операції можна їздити на велосипеді.

За 15 років роботи разом із колегами, хірургами вищої кваліфікаційної категорії Юрієм Рильським та Олександром Черниченко, вдалось наповнити операційну Центру інструментально-апаратним устаткуванням і оволодіти тонкощами малоінвазивних методик. Це дозволяє виконувати малотравматичні операції з приводу гострого та хронічного кам'яного холециститу (виконано майже 7000 подібних операцій), механічної жовтяниці, яка викликана холедохолітіазом, структурами, злоякісними чи доброякісними пухлинами жовчовивідних шляхів або підшлункової залози, у хворих з пахвинною, стегновою, пупковою та післяопераційною вентральною грижею, при рецидивних грижах, у випадках гострого та хронічного апендициту. І це ще не все.

З 2013 року у Центрі працює гінекологічний підрозділ у складі лікарів вищої кваліфікаційної категорії Інни Кукурузи та Ольги Леванчук. які виконують малоінвазивні втручання при патології цервікального каналу (злуки, кісти) та ендометрію (поліпоз, гіперплазія), при міомах матки, при кістах яєчників та запальних хворобах додатків, при ендометріозі жіночих статевих органів та неплідді, виконують органозберігаючі (без видалення маткової труби) операції при позаматковій вагітності». Центр лапароскопічної хірургії є унікальним багатопрофільним хірургічним стаціонаром у регіоні, де сконцентровані і застосовуються найсучасні методики малоінвазивних оперативних втручань, що вже сьогодні дозволяє отримати значний соціально-економічний ефект у відновленні здоров'я та працездатності населення області, дає можливість пацієнту отримати лікування на сучасному рівні у власній країні, спонукає до розвитку «медичного туризму» і у час реорганізації системи охорони здоров'я стає привабливим для інвестиційних фондів та страхових компаній.

Контактні дані Центру лапароскопічної та малоінвазивної хірургії:

Україна, м. Вінниця, вул. Пирогова 46. Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова, 6 корпус,

тел. (0432)562-363.

Email: laparoscopiccenter@gmail.com

новини

Нам пишуть

Прийом спеціалістами поліклініки

+38 (063) 47-13-253